‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Jurgen & Katja Klik hier als u de mail niet goed kan lezen: Laptop, tablet en smartphone pdf Print Afmelden van deze nieuwsbrief

God dienen op Madagaskar
Klik hier als u de mail niet goed kan lezen: Laptop, tablet en smartphone

Nieuwsbrief Jurgen & Katja augustus 2022

Een feestmaand! Augustus is voor ons een maand om naar uit te zien. Siemen werd op 29 juli zeven, op 14 augustus vieren wij ons 25ste trouwdag, 23 augustus wordt Abbey 14, Jurgen gaat richting de 50 (48) op 28 augustus, en ten slotte gaan we Vanya’s 18de verjaardag op 1 september vieren. Dat zijn vier verjaardagen van de zeven in een korte periode. En zeg nu eerlijk, wie houdt er nou niet van een feestje?

In deze brief:

  • 25 jaar getrouwd
  • Vertaalwerk
  • Maroamboka
  • En nog meer...
Bekijk deze mail als webpagina

25 jaar getrouwd!

Bijna zeven jaar geleden kwamen we op Madagaskar aan. Sindsdien hebben we al aardig wat van het land gezien. We hebben altijd geprobeerd om werk met plezier te combineren. Dat was niet altijd eenvoudig omdat het leven in het dorp vereiste dat we, zodra we de kans hadden, allerlei zaken moesten regelen die niet vanuit het dorp gedaan konden worden. Vakantie werd dus altijd gekoppeld aan een bezoek aan het visum kantoor, de garage, de tandarts, en bijvoorbeeld de supermarkt.

Nu, vanuit de hoofdstad, is dat anders. Hier kunnen we gewoon de deur achter ons sluiten en vertrekken. En dat hebben we gedaan. Met het vooruitzicht van ons 25ste jubileum hebben we gespaard voor een echte toeristische vakantie naar een tropisch eiland voor de kust van Madagaskar. Île Sainte-Marie (Nosy Boraha) staat bekend om de prachtige blauwe zee met lagunen en koraal. Ook de jaarlijkse bezoeken van bevallende en parende bultrug walvissen zijn populair.

Katja zit naast piloot Wouter in de cockpit

Katja zit naast piloot Wouter in de cockpit

Mede dankzij diversen gulle giften zijn we eind juli afgereisd naar het eiland. Aanvankelijk zouden we het openbaar vervoer gaan, maar we kregen bericht van MAF dat zij nog zeven zitplaatsen over hadden. MAF vliegt met regelmaat op het eiland maar heeft niet altijd alle plaatsen bezet. Voor een prikkie konden we met Wouter Nagel (de Nederlandse MAF piloot) meevliegen. Wat een beleving! Bij het vliegveld werden we opgehaald en naar de MAF hangar gebracht waar we een rondleiding kregen van onze vrienden. De vlucht duurde maar iets meer dan een uurtje… Dat is iets anders dan met de boot en bus—een reis van meer dan 21 uur(!?)

Siemen geniet volop

Siemen geniet volop


Een springende bultrug

Een springende bultrug

We hebben een heerlijke tijd gehad. Elke dag kajakken, snorkelen en luieren. Het was ook het jaargetijde dat de bultruggen met grote getale voor de kust aankwamen om te paren en te jongen. We zijn met een boot vlakbij ze gekomen. Prachtige beesten! Het bootje leek in ene heel klein toen één van de volwassen walvissen onder ons door zwom. Even verder sprong een ander op uit het water terwijl een derde zijn (of haar) staart met een dreun op het water liet vallen.

Het bezoek aan het eiland kan natuurlijk niet zonder een uitje aan de enige piratenbegraafplaats in de wereld. De piratenbegraafplaats is de laatste rustplaats voor zeerovers die onvoorstelbare rijkdom vergaarden door kooplieden te beroven tijdens de Gouden Eeuw van Piraterij in de 17e en 18e eeuw. De verhalen gaan dat er nog steeds schatten verborgen liggen op het eiland… De schatten die wij gevonden hebben zijn prachtige schelpen en mooie nieuwe herinneringen als gezin.

Vertaalwerk

De eerste contacten zijn gelegd! In de vorige nieuwsbrief lieten we weten dat we gaan kijken hoe we het vertaalde Lukas evangelie en de andere materialen aan de man kunnen brengen. Inmiddels heeft Jurgen contact met diverse Malagasy christenen die regelmatig afreizen naar het zuiden om zendingswerk te bedrijven.

Elodie en Nathanael zijn nog in de beginfase van hun bediening maar zagen allerlei mogelijkheden. Elodie wist wel een drukker te vinden die voor een zacht prijsje op één dag 5000 exemplaren kan drukken. Hun eerste idee was om de boekjes van het Lukas evangelie weg te geven samen met voedselpakketten.

vlnr: Jurgen, Nathanael, Elodie en Sedera

vlnr: Jurgen, Nathanael, Elodie en Sedera

Sedera is een goede bekende in de zendingsgemeenschap op Madagaskar. Hij gaat ook regelmatig op pad om trainingen te geven. Zijn werk is vooral het trainen van betrouwbare christenen die dan weer op hun buurt het evangelie kunnen delen in de nog onbereikte gebieden. Ook Sedera was blij verrast om het evangelie te horen in het Antanala dialect.

Dan heeft Jurgen ook nog contact met JeanClaude Kouassit. JeanClaude heeft in de hoofdstad een christelijke boekwinkel. Veel zendingswerkers halen hun materialen bij hem vandaan. JeanClaude wil graag het werk inzien en kijken op wat voor manier hij het kan gebruiken en hoe hij ons kan helpen met de verspreiding.

Maroamboka

Begin juli zijn Jurgen en Abbey weer afgereisd naar Maroamboka. De auto was zo goed als klaar en kon dus gelijk getest worden. En getest werd hij! De weg naar ons dorp was slechter dan ooit. Zo’n testrit is leuk zolang je maar geen technische problemen krijgt. Het werd dus een beetje lastig toen Jurgen ontdekte dat de vierwielaandrijving er mee ophield. Dat betekende dat ze het gebied uit moesten zien te komen met alleen twee aangedreven wielen. Daar bovenop scheurde de remleiding ook nog eens en liep de remvloeistof weg, met als resultaat: Geen remmen!

Rijden zonder vierwielaandrijving is te overzien… maar geen remmen is wat lastiger. Gelukkig was Patrick in het dorp. Patrick heeft (als één van de weinige in het gebied) regelmatig gereisd en weet het één en ander van auto's Jurgen heeft de gescheurde remleiding afgesloten en samen met Patrick de overige drie remmen opnieuw voorzien van vloeistof en de leidingen ontlucht.

De dagen daarna hebben Jurgen en Abbey gebruikt om alle schoolmaterialen bij elkaar te zoeken en in de auto te laden. Ook hebben ze alle beddengoed, speelgoed en een opbergkast opgeladen. De auto zat weer lekker vol.

Maar ja, toen moesten ze naar huis. Het regende elke dag en dat maakt de weg, vooral voor ons huis, spekglad. De auto was zwaar en om dan een gladde helling van meer dan 30° op te komen is een hele klus. Het lukte en ze waren onderweg. Een paar kilometer verderop was er weer een steile, lange helling. De weg was daar zo slecht dat de auto letterlijk tot op zijn assen wegzakte in de modder. De eerste poging mislukte. De auto kwam niet boven. Jurgen moest achteruit om al glijdend en glibberend beneden uit te komen op een smalle brug met aan weerskanten de rivier. De tweede poging! Vol gas, in de eerste versnelling. Die arme auto wist half niet wat hem overkwam. We plaatsen het filmpje die Abbey heeft gemaakt online. Daarin kunnen jullie deze tweede poging zèlf meemaken… Autoziekte gegarandeerd!

Bekijk hier het filmpje
Ontmoet Sambivelo

Ontmoet Sambivelo

Sambivelo

De nieuwe reis naar Maroamboka staat al op de kalender. Op 16 augustus hoopt Jurgen, samen met Issa, weer af te reizen. We hebben nog heel wat spullen op te halen maar dit keer is het ook de bedoeling om Sambivelo mee te nemen naar de hoofdstad. Sambivelo gaat leren hoe hij mensen met gezondheidsproblemen kan helpen.

Inmiddels is er al woongelegenheid voor hem gevonden, vlakbij het ziekenhuis waar hij 6 maanden mag meedraaien. Sambivelo heeft er veel zin in! We hebben met Tanja Hock (de Duitse vroedvrouw die het ziekenhuis heeft opgezet) afgesproken dat zij voorzien in Sambivelo’s levensonderhoud en dat wij de huur voor de woning zullen betalen.

De bedoeling is dat hij na de opleiding weer terug naar Maroamboka gaat en daar tenminste twee jaar blijft wonen. In die twee jaar kan hij de mensen helpen met eenvoudige klachten en adviezen rondom gezondheid.

Ontmoet Parany

Ontmoet Parany

Trainingen

Onze allereerste Malagasy vrienden waren Parany en zijn vrouw Miary. Parany heeft ons al vaak geholpen met bijvoorbeeld een Malagasy rijbewijs en de autopapieren. We hebben veel gesproken over bedieningen en daaruit blijkt iedere keer weer dat Parany een hart heeft voor zijn onbereikte landgenoten. Hij is een diaken in een Lutherse kerk en als zodanig heeft Parany een goede Bijbelse training gehad.

Samen met Manoa (kantoormedewerker van AIM-Madagaskar) gaan Jurgen en Parany kijken hoe ze lokale christenen kunnen gaan opleiden in het evangelisatie en zendingswerk. Daar waar wij nog steeds de Antanala een warm hart toedragen, gaat Parany’s hart vooral uit naar de moslim gemeenschap in en rond Tana, en Manoa noemde nog de Gujarati als groep die nog niet bereikt is. De Gujarati van Madagaskar stammen over het algemeen af van immigranten uit West-India in de provincie Gujarat.

Gezinsleven

We zijn zo ontzettend bevoorrecht! In onze 25 jaren van huwelijk heeft de Heer ons vijf kinderen geschonken. Alle vijf, ieder op zijn of haar niveau, houden ze van de Here Jezus. We besteden veel tijd met elkaar doordat ze allemaal thuisonderwijs krijgen en ook één voor één met Jurgen meegaan tijdens zijn werk. De kinderen genieten van alles wat ze mogen leren.

Het leven in de hoofdstad heeft rust gebracht. Als we weg gaan hoeven we niet meer alles op te bergen vanwege de ratten. Niet meer elke dag hopen dat de waterdragers komen opdagen, en als het regent hoeft Jurgen niet meer naar buiten om de greppels gangbaar te houden. Kleding hoeft niet al na één dag in de was, en de groentemarkt is om de hoek. Het klinkt misschien raar, maar dit soort dingen kan bij tijd en wijlen een enorme druk leggen op het gezin. We hebben het vijf jaar met liefde gedaan, maar we zijn nu blij dat de Heer ons nu een nieuwe richting heeft gegeven.

We merken dat de rust de leerprestaties van de kinderen ten goede komt. Naast het leren hebben we ook meer tijd en energie voor hobbies. Knutselen, video bewerken, programmeren, sporten en tekenen. Het komt allemaal aan bod. Katja geniet van de grote tuin… Waarin geen loslopende varkens en kippen de boel komen wegvreten en omwroeten. Ze heeft de eerste vruchten van haar werk in de vorm van fruit al gezien. Ze loopt graag even door de tuin om te genieten van het zonnetje en de vogels in de bomen. Ook Jurgen heeft nu meer ruimte voor zijn liefde voor apologetiek (geloofsverdediging). Hij maakt met regelmaat filmpjes met uit één lopende onderwerpen die hij dan vervolgens op zijn website zet.

Dank u wel!

We hopen dat u na het lezen van deze brief, net als wij, ook uitziet naar wat de toekomst gaat brengen. We kunnen plannen maken maar één ding weten we zeker: “wat de Heer van plan is, gebeurt.” (Spreuken 19:21)

We voelen ons bevoorrecht dat we zo veel steun krijgen in ons werk. Bedankt voor uw gebed, medeleven, en ondersteuning!

Samen met jullie willen we op de Heer blijven vertrouwen! Want God is goed, altijd! En altijd is God goed!

Van harte Gods zegen toegewenst,

Katja & Jurgen
Vanya, Issa, Abbey, Dani en Siemen Hofmann.

Met z'n allen bij het MAF toestel

the family hofmannWe zijn heel dankbaar voor uw interesse in ons werk onder de Antanala mensen op Madagaskar. We waarderen de betrokkenheid en ondersteuning van de mensen die God om ons heen heeft gezet. Dit werk is veel groter dan ons gezin en we zouden het niet alleen kunnen doen.
U hebt zich ofwel opgegeven voor deze nieuwsbrief of u hebt een belangrijke rol gespeeld in onze levens waardoor we dachten dat u graag op de hoogte zou willen blijven wat betreft onze 'reis'. Als u de nieuwsbrief niet langer wilt ontvangen kunt u zich afmelden via deze link: afmelden.

Bekijk als webpagina

Jurgen & Katja Hofmann
BP714, Antananarivo 101 Madagaskar
contact@jurgenenkatja.nl


afmelden
Copyright © 2022 jurgenenkatja.nl. All rights reserved.