‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Jurgen & Katja Klik hier als u de mail niet goed kan lezen: Laptop, tablet en smartphone pdf Print Afmelden van deze nieuwsbrief

God dienen op Madagaskar
Klik hier als u de mail niet goed kan lezen: Laptop, tablet en smartphone

Nieuwsbrief Jurgen & Katja november 2020

Lieve familie en vrienden,

Een nieuwsbrief van de Hofmannen en -vrouwen. Vanuit het mooie en rustige Drenthe.

In deze brief:

  • Nog even in Nederland
  • Werk
  • Op Madagaskar
  • En nog meer...
Bekijk deze mail als webpagina
Dani met Vlinder

Nog even in Nederland

We maken het goed. We zijn gezegend met veel lieve familie en vrienden om ons heen. Ook het wonen op het platteland van Drenthe geeft rust. We kunnen hier fijn wandelen. Tamme kastanjes en paddenstoelen zoeken in het bos of gewoon genieten van de natuur.

Waar de kinderen erg naar uit hebben gezien was bijvoorbeeld ook het Sint Maarten feest. De oudsten konden zich dat allemaal nog goed herinneren en nu mochten de jongsten het ook vieren. Prachtig om hen alle vijf langs de huizen te zien gaan. Vanya en Issa uiteraard als begeleiders… Maar, als hen dan ook een snoepje werd aangeboden (zo’n beetje bij ieder huis) zeiden ze natuurlijk geen nee!

Nu is het alweer tijd voor het Sinterklaasfeest. Het is mooi om nu ook de jongere kinderen in het gezin te kunnen laten proeven van deze feesten op eigen bodem. We vierden wel Sinterklaas op Madagaskar, maar in Nederland lijkt het allemaal toch nèt even spannender.

Nu we nog even in Nederland zijn hebben Vanya, Issa en Abbey zich opgegeven voor een kleinschalig christelijk tienerkamp in december. Ze zien daar enorm naar uit. Op de lijst van ‘niet vergeten’ staan onder andere een luchtbed, slaapzak en pantoffels… Het wordt vast heel spannend en opbouwend.

Allemaal van die dingen waar je zo naar kunt verlangen als het er niet is.

Een mozaïk van de film Madagaskar

En kijk dan! Een mozaïk van de film Madagaskar. Tja daar moest even geposeerd worden natuurlijk 😃

Mooie paddenstoelen

Het is genieten in het bos. Tamme kastanjes, mooie paddenstoelen, en bomen om in te klimmen.

Werk

Jurgen is bezig met het digitaliseren van het Lukas evangelie in het Tanala dialect. U kunt onze materialen downloaden en bekijken via onze website: Downloads. Het werk schiet lekker op. De hoofdstukken die Jurgen mee had naar Nederland zijn bijna klaar. De rest ligt op Madagaskar. Hopelijk kan Jurgen daar gelijk mee beginnen bij onze terugkomst. Als het goed is heeft onze vertaler, Menja, dan ook het boek ‘Handelingen’ zo goed als klaar.

Inmiddels is de website ook weer helemaal bijgewerkt. We posten nu ook onze filmpjes op een alternatief video kanaal, genaamd Odysee.com. U kunt ons gewoon blijven volgen op Youtube, maar we hopen op deze manier meer mensen te kunnen bereiken en te bemoedigen.

Toen Jurgen wat meer tijd begon te krijgen is hij zich gaan toeleggen op het geven van presentaties en woordverkondigingen. De afgelopen maanden hebben we in veel verschillende kerken gesproken en gepresenteerd. Zo waren we niet alleen in Den Helder, maar ook in Vledder, Alkmaar, Ossenzijl, Houten en Sneek. We wilden de mensen vooral bemoedigen, maar, zoals heel vaak het geval is kwamen wijzelf óók opgewekt en blij weer thuis. Wat een voorrecht dat we bij al deze verschillende gemeenten welkom waren en dat we in éénheid de Heer mochten groot maken.

Madagascar with Regions

Op Madagaskar

In de vorige brief schreven we over onze vrienden, Sue en Kim Midgley, in de hoofdstad. Hun kinderen zaten meer dan 5 maanden vast in Australië vanwege de lock-down. Inmiddels is het gezin weer met elkaar verenigd! God is goed!

Het blijft moeilijk om goede informatie te krijgen vanuit Madagaskar, ook uit ons dorp waar maar weinig mensen internet hebben. Via Facebook hebben we regelmatig contact met vrienden in Maroamboka en het lijkt erop dat het leven daar eigenlijk gewoon zijn gangetje gaat. Afgezien van reisbeperkingen hebben ze daar weinig gemerkt van het Coronavirus We missen onze buren en vrienden en ze laten ons weten dat dit wederzijds is.

Mama'i Kano en haar hotel in Ranomafana

Inmiddels zijn de strenge maatregels op Madagaskar grotendeels opgeheven en lijkt het virus teruggedrongen, maar velen zuchten onder armoede. De beperkingen die golden troffen vooral de laagstbetaalden hard. Veel mensen zijn afhankelijk van het geld dat ze die dag verdienen; reserves zijn er niet of nauwelijks. We kregen het verontrustende bericht dat prostitutie hand over hand toeneemt: mensen zien geen uitweg meer en verkopen noodgedwongen hun lichaam. We zijn bezorgd over mensen in plaatsen als Ranomafana, die bijna geheel afhankelijk zijn van toerisme. Hoe zullen we onze vrienden daar straks aantreffen?

Ranomafana

Naar Madagaskar

Straks…. Wanneer dat is weten we helaas nog niet. De luchthaven in de hoofdstad is nog steeds niet open voor gewone vluchten. We horen verschillende berichten: geruchten dat de luchthaven weer open gaan in januari of februari, maar een ander weet te melden dat het toch pas in maart of april zal zijn.

Het toerisme op Nosy Be, een groot eiland ten noorden, is wel weer toegestaan. We hadden gehoopt dat we via dit eiland weer huiswaarts konden keren. Maar, omdat hier in Nederland relatief veel corona besmettingen worden gemeld, worden Nederlandse toeristen niet toegelaten. Wij zijn geen toeristen, maar inwoners met alle noodzakelijke papieren. Jammer genoeg zeggen papieren niet altijd alles in Afrikaanse landen. Het risico om geweigerd te worden is groot. Het consulaat van Madagaskar kon ons hierover niets vertellen en ook het bureau voor toerisme op Madagaskar durfde niets te zeggen over de vraag of we kunnen komen.

Een andere mogelijkheid die nu wordt onderzocht is ingang via een humanitaire vlucht. AIM heeft goede banden met verschillende hulporganisaties. Deze organisaties vliegen regelmatig naar Antananarivo met hulpgoederen. Op dat soort vluchten is soms ruimte voor passagiers die zelf humanitair werk doen. Deze maand heeft een collega hiervan gebruik gemaakt en dat ging goed. Na de nodige tests en quarantaine kan zij haar werk op Madagaskar weer hervatten: bemoedigend nieuws! Hopelijk blijkt binnenkort dat ook voor ons ruimte is op een humanitaire vlucht. Dit zal dan op zijn vroegst in januari zijn.

Siemen met een duif op zijn hoofd

Tot slot

We stellen uw gebeden en ondersteuning zeer op prijs. Ook in gesprekken met u hebben we gemerkt dat we in deze periode niet alleen staan. Het is een zoektocht en soms krijgen we dat gevoel van ‘gebed zonder end’. Elke keer wanneer er weer wat hoop lijkt te zijn op een spoedige terugkeer naar Madagaskar lijken de omstandigheden weer te veranderen. Dit is erg frustrerend en het brengt spanningen mee die we liever buiten de deur houden. Tegelijk weten we ook dat God trouw is en niet zal toestaan dat we boven onze krachten beproefd worden (1 Korinthiërs 10:13). Daar willen we ons aan vast houden! Nogmaals, enorm bedankt voor uw steun, medeleven, gebeden en lieve berichten.



Hartelijke groeten,
familie Hofmann

the family hofmannWe zijn heel dankbaar voor uw interesse in ons werk onder de Antanala mensen op Madagaskar. We waarderen de betrokkenheid en ondersteuning van de mensen die God om ons heen heeft gezet. Dit werk is veel groter dan ons gezin en zouden het niet alleen kunnen doen.
U hebt zich ofwel opgegeven voor deze nieuwsbrief of u hebt een belangrijke rol gespeeld in onze levens waardoor we dachten dat u graag op de hoogte zou willen blijven wat betreft onze 'reis'. Als u de nieuwsbrief niet langer wilt ontvangen kunt u zich afmelden via deze link: afmelden.

Bekijk als webpagina

Jurgen & Katja Hofmann
BP714, Antananarivo 101 Madagaskar
contact@jurgenenkatja.nl


afmelden
Copyright © 2020 jurgenenkatja.nl. All rights reserved.